Opinione

 

  Politika shtrydh arsimin

Kërko

Web-faqe miq

Lundi 19 mai 1 19 /05 /Mai 07:57
Citate dhe fjalë të urta:

  • Njeriu është më i fortë sepse është më i dobti.
  • Dashuria mer fund kur njëri mendon se mund të jetoj pa tjetrin.
  • Ngutesh ose jo; Viti i Ri do të na gjej të njëjtën kohë.
  • Më mirë i varfër e në këmbë se i pasur e përdhé.

    - - - - - - -  * * * - - - - - - -

  • Pas ca citateve, ju shpreh Mirëseardhje në blogun tim! Shpresoj se duke lexuar krijimet  e Juaja dhe të mijat, do të gjeni kënaqsi dhe argëtim të këndshëm. Ky blog nuk pretendon të jetë një gjigant germash por vetëm një kënd miqësor ku të gjithë kemi mundësinë të shprehim një mendim, ngjarje, humor, një poezi apo tregim e të tjera  pasuri nga jeta...

    filolet.ch

Par lrm - Publié dans : Poezi
Ecrire un commentaire - Voir les 3 commentaires
Mardi 20 mai 2 20 /05 /Mai 10:20

Shpresë
        Kënaqësi hare
Trazirë
        Dhëmbje
               Lëndim
Shpirtit tim

        Ëngjëll je
        Edhe kulshedër
Edhe errësirë
Edhe shkëlqim
       Varfërim
               Edhe begati
       Jetë
              Edhe vdekje
E shpirtit tim
Një fluturzë, një skëterrë

Si fluturzë e lehtë ecje rrugës,
më mahnitje me freski behari;
me manushaqe e bëra një tubëz,
ta dhurova për së pari.

Pranë meje gjithmonë dashuri
plot gëzim ishte zemra ime,
s'kisha brengë vetëm lumturi
ti qe shpresë e jetës sime.

Më kot t'ëndërrova o engjull;
shkele dashurinë time virgjëre,
u largove nga sytë si një mjegull
lumturinë rinore, skëterrë ma bëre.


                                                    Rishtazi pa ty

Kaloi edhe kjo ditë,
e vrërët si teri
e tkurur si shtrigë
e flaktë si ferri

Vështirë të haroj ty,
premtimet që m'i dhe;
me lotë ri ndër sy
zëmrën të thyer ma le.

                                                        Hënën kërkoj për shoqëri,
                                                         yjet lyp me sy
                                                         por dhe nata me vrërësi;
                                                           rishtazi mbeta pa ty.

rmt
Par rmt
Ecrire un commentaire - Voir les 2 commentaires
Samedi 27 octobre 6 27 /10 /Oct 13:13

Ekologjia e kufomave


Nga Reis Mirdita


http://filolet.com/Reis%20Mirdita.jpgJam idhtarë i ekologjisë dhe jam i bindur se një shumicë e njerëzimit është gjithashtu  por të kërkohet ajo në kurriz të kufomave, nuk është zgjidhja më e mirë e shmangies  nga ndotja, sidomos pa u vërtetuar saktësia e pohimeve që lansojnë  firmat e ndryshme të interesuara për fitime.


Dy teknologji të reja posa janë zbuluar për trejtjen e kufomës së njeriut dhe kështu kinse zvoglohet ndotja nga 35 gjer më 60% në krahasim me djegien ose balsamimin e saj. Metoda e zbuluar mundëson shkatërrimin (tretjen) me reduktim të konsiderueshëm të gazrave ndotëse. Ajo gjithashtu parandalon shpërndarjen në natyrë të dioksinës dhe zhivës e cila vjen nga mbushjet (plombimet) e dhëmbëve.


Teknologjia për të cilën bëhet fjalë u zhvillua nga sipërmarrja Britanike Cryomotion  e cila spjegon se bëhet fjalë për metodë të përdorimit të azotit të lëngët që bënë ngrirjen e trupit në –196°C dhe kështu e redukton atë në grimca të tharra. Kjo metodë, gjithënjë sipas kësajë firmë, është shum më ekologjike dhe nuk kushton më tepër se djegia. Kjo zgjidhje do të komercializohet nga viti 2012.


Një metodë tjetër e zbuluar më parë në Skotllandë nga firma Resomation nënkupton  zhytjen në një përzierje të ujit dhe hidrooksidit të kaliumit e gjithë kjo e nxehur 160-180°C me kohëzgjatje prej 3 orësh. Kufoma kështu zbërthehet në pluhur ashtor të cilin mund ta merr familja e të ndjerit.. Kjo metodë momentalisht ka gjetur përdorim në shtatë shtete të SHBA.

Informacionet që gradualisht janë duke zënë mjaftë hapësirë në mediat perëndimore për këto dy risi, s’janë tjetër vetëm një manipulim pyblicitar për kapjen e tregut të varrimit dhe qeset e hapura të familjarëve që nuk kursejnë në këto raste. Nëse kjo fillon të përhapet në botë, do të jetë më tepër dëm se sa dobi ekologjike. Pse?

a)     Shum krematoriume nxeftësinë për djegie e përdorin për nxemje qendrore në në distancë, pra te na i thonë : « një udhë e dy punë » ;

b)     pjesa dërmuese e shteteteve ku praktihohet në masë më të madhe djegia, kanë lëshuar ordonancat e tyre gjegjëse për tubimin e  zhivës me filtra të posaçme dhe ;

c)      statistikat e fundit në botë regjistrojnë për krematoriumet lirim të 6,8 million t. metrikë dioksid karbonik për çdo vit.

 

Mendoj se me të dy metodat e reja që reklamohen në botë, ndotja do të jetë shum më e madhe për shkak se akoma nuk është llogaritur i gjithë procesi kimik, fizik e material për arritjen e kushteve të trajtimit nga qendra shkencore të pavarura. Vetëm ato janë kredibile dhe vetëm atëherë do të dijmë me saktësi se cila është energjia e duhur për ftofje (-196°c për Cryomotion-in) ose për nxemje të lëngut të hidrooksidit të kaliumit (180°C për Resomation) dhe kjo do të jep rezultatet përfundimtare të (mos)ndotjes.

 

Kulminacioni i antagonizmës është e dhëna se të dy sipërmarrjet që propozojnë risitë e tyre ekologjike, janë firma fynerale. Nuk kam dëgjuar të propozojnë diçka ekologjike për ndërtimin e sarkofagëve e të mermerëve, t’i thjeshtësojnë ata dhe kështu të zvoglojnë  impaktin në ndotjen e natyrës…

 

Si do që të jetë e për fat, një pjesë e madhe e njerëzimit i përmbahet akoma metodës më të vjetër historike: varrimit të kufomës. Një pjesë e konsiderueshme nuk i përcjellin kufomat pa iu hjekur aparatet e inkorporuara në trup me intervencione mjekësore që ishin më se të nevojshme gjatë jetës së subjektit. Kjo ka pjesën e vet pozitive sidomos nëse këto materje (në të shumtën e rasteve metale) mos të hidhen por të tubohen për  reciklim. Kjo besoj do të ishte mënyra më e mirë të ruajmë një traditë krejt duke qenë ekologë të mirë.

 

Par r de t - Publié dans : Vështrime
Ecrire un commentaire - Voir les 0 commentaires
Lundi 29 octobre 1 29 /10 /Oct 22:10

 

Politika shtrydh arsimin

Nga Reis Mirdita


Nëse nuk jeni në gjendje të ndihmoni fëmijën tuaj në zgjidhjen e detyrave të vitit të parë të fillores, nuk është faji i juaj, aq më pak i mësuesit… Problemi qëndron gjetiu: ju jetoni në një sistem politik kanceroz.

  

http://filolet.com/Reis%20Mirdita.jpg

Sistemetpolitike në botë dhe vet elita politike, nuk kanë çarë kurrë kokën për arsim masiv. Ata kanë bërë vetëm atë që nuk kanë mundur ta ndalojnë. Në të vërtetë, edhe në shtetet me demokraci më të zhvilluar, arsimimi i plotë dhe kualitativ i garantohet një klase, asaj me mundësi të majme materiale dhe vetëm nga ta, kërkohet të farkëtohet fondi i profileve të larta shkencore.

Është evidente se asnjë sistemi politik nuk i intereson arsimimi i përgjithshëm nga se në të tilla kushte, rritet potenciali intelektual dhe ngatërrohen (shkatërrohen) nyjet e lidhura në mes klaneve politike për sundim. Këngëtari amerikan Maynard James Keenan në një vend thotë: “Vetëm sipërfaqësisht, asnjë qeveri gjatë historisë nuk ka dashur me të vërtetë që populli të jetë i arsimuar, sepse atëherë qeveria nuk mund t’i kontrollojë aq lehtë ata”.

Politikani demokrat amerikan Brad Henry thotë me shumë të drejtë: “Asnjë investim tjetër nuk sjell si kthim, të ardhura më të mëdha se sa investimi në arsim. Një forcë punëtore e arsimuar është themel i çdo komuniteti dhe e ardhmja e çdo ekonomie”.

Por unë nuk di se a ishte kjo vetëm për marketing politik apo ai bëri diçka më shumë për arsimin në Oklahoma, Guvernator i së cilës ishte për dy mandate rresht (2003-2011).

Kur bëhet fjalë për arsimin në botë, kam parasysh se pjesërisht në vendet e Skandinavisë, Kanada dhe Zvicër, situata është pak më mirë se në pjesën tjetër të rruzullit. Në të vërtetë, shumë vende nuk kanë asnjë formë të rregulluar së paku në letër për shkollim masiv elementar, mos të flasim për arsim se ai është kryekëput në duart e një elite të fortë politikanësh, industrialistësh e besa mund të themi edhe feudalësh.

Të fillojmë një analizë nga një pikëvështrim ose konstatim i imi dhe mandej, do të kërkojmë të rradhisim vendin tonë në botën e arsimit (shqiptarët në Ballkan, pa marrë parasysh shtetin ku jetojnë): Më thoni në cilin vend prindërit nuk ndjehen të zënë mat kur fëmija i tyre i klasës dytë fillore kërkon ndihmë në kryerjen e detyrave shkollore. Nëse tek na mesatarja e notës së dobët për prindërit është në klasën e dytë, jam i bindur se ka shumë vende ku prindërit me njohuritë që kanë do të ngelnin në klasën e parë dhe si u tha më lartë, prindërit skandinavë e zviceranë, janë ndoshta në gjendje të ndihmojnë fëmijën e tyre të klasës së parë e dytë, por as ata nuk do të mund shkonin më larg se klasa e tretë/katër fillore.

Pas këtij konstatimi, dhe për të përfunduar këtë shqyrtim, do të ju lutesha prindërve që më lexojnë, nëse akoma nuk ju kanë ikur nga mendja rastet kur ngelnin para detyrave të fëmijës së vet; le të mendohen tani dhe të shohin sa e sa herë shtangen si statujë mermeri para detyrave “të pazgjidhshme” të klasës së parë. Sa e sa herë miq, fqinjë, kolegë të tyre ju kanë folur për një “rrëmujë” të tillë.

Këto janë sistemet shoqëroro-politike në botë. Ky është sistemi shoqëror e politik te ne. Këtë e di, por nuk di se sa do të zgjasë kjo gjendje mjerimi. Sido që të jetë, “shpresa vdes e fundit”. Na ngelet të veporojmë me vendosmëri drejt ndryshimeve ose të rrojmë me ëndrra e të presim se do bëhet mirë.

Par r de t - Publié dans : Vështrime
Ecrire un commentaire - Voir les 0 commentaires

Prezentimi

Kalendari

Décembre 2014
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
<< < > >>

Krijo Blogun tënd

Komente, mendime

Rekomando blogun

Créer un blog gratuit sur over-blog.com - Contact - C.G.U. - Rémunération en droits d'auteur - Signaler un abus